Mijn achtergrond
Eigenlijk heb ik altijd al iets gehad met de huid. Niet zozeer de fascinatie voor het orgaan zelf, maar meer de aanraking ervan. Wat dat met je doet.
In 2002 ben ik met veel enthousiasme begonnen aan de opleiding huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht. Voor een Limburgse was dat wel even wennen. Toch heb ik de opleiding goed doorlopen en ben ik in 2006 afgestudeerd. In datzelfde jaar ben ik mijn eigen praktijk voor huid- en oedeemtherapie gestart. Beetje bij beetje groeiden mijn netwerk en mijn praktijk, tot ik werkzaam was op 3 locaties; Heerlen-Noord, Heerlen-Zuid en Simpelveld. In 2011 kwam best een grote droom uit: een praktijk aan huis. Veel mogelijkheden, alles bij de hand, ruimte voor eigen ideeën en wensen. Sinds 2014 ben ik alleen nog vanuit deze praktijk werkzaam.
Omdat ik het belangrijk vind om op de hoogte te zijn en te blijven van de dingen die er op mijn vakgebied gebeuren, ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging voor huidtherapeuten: de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (waarbinnen ik lid ben van de expertgroep oedeem) en de Deutsche Gesellschaft für Lymphologie. Daarnaast sta ik geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Dat wil zeggen dat ik relevante bijscholingen en symposia bezoek en cursussen volg (zowel in Nederland als het buitenland) om mijn kennis te verdiepen. Graag deel ik mijn kennis ook met anderen. In mijn praktijk zijn regelmatig stagiaires van de opleidingen in Utrecht en Den Haag aanwezig -omdat ik het belangrijk vind dat studenten de kans krijgen om in de praktijk te zien wat ze in theorie leren- en naast mijn werk geef ik les aan verpleegkundigen en verzorgenden op het gebied van zwachtelen. Vanaf 2019 ben ik docent bij het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut) in de cursus ‘Teach the Teacher: Zelfmanagement bij lymfoedeem’.
Bij de behandeling van mensen met lymfoedeem gaat het vaak om mensen die kanker hebben (gehad). In 2010 volgde ik daarom de opleiding “palliatieve zorg voor paramedici” om met te bekwamen in de zorg voor de oncologische patiënt in de palliatieve (en terminale) fase. Van 2017 tot 2019 was ik vrijwilliger bij Hospice de Mantelhof in Heerlen.
Dit vrijwilligerswerk gaf mij veel voldoening en vooral ook inzicht in hoe kort het leven is en hoeveel we dus moeten proberen te genieten van elke dag. Momenteel ben ik niet meer wekelijks in het hospice te vinden, maar ben ik nog steeds lid van het Trai-Kwartet, dat zorgt voor de verzorging van speciale gelegenheden zoals pakjesavond met Sinterklaas en zwarte Piet, een bezoek van de Paashaas en een gezellige BBQ.
Samen met huid- en oedeemtherapeute Jacolien Plomp en Brigitta Custers organiseerde ik tussen 2009 en 2017 (twee) jaarlijks de Nederlandse Lipoedeemdag. Dit symposium werd georganiseerd voor vrouwen met lipoedeem en hun behandelaars om de aandoening meer bekendheid te geven.
Vanwege mijn fascinatie voor wonden -en de behandeling ervan- volgde ik in 2012 en 2013 de post HBO opleiding Woundmanagement aan de Hogeschool van Hasselt.
In 2017 volgde ik een opleiding voor fasciatechnieken, een methode die goed in te zetten is in de behandeling van verklevingen bij lymfoedeem na kanker of bij littekens.
Daarnaast volgde ik in dat jaar ook de opleiding tot Fill en Flushtherapeut. De Fill&Flushtechniek is een wetenschappelijk onderbouwde manier van manuele lymfedrainage, waardoor nog betere resultaten behaald kunnen worden bij de behandeling van oedeem.
Sinds 2017 ben ik smovey-COACH. Smoveys zijn felrgoene ringen waarmee je al bewegend een positief effect kunt creëren op de gezondheid; bijvoorbeeld bij lymfoedeem, maar ook bij mensen met de ziekte van Parkinson. (meer informatie hierover kun je vinden onder het kopje smovey).
Na 14 jaar kan ik nog steeds zeggen dat de keuze om de opleiding huidtherapie te volgen een goede was. Mijn werk is super gevarieerd en het geeft veel voldoening om mensen te kunnen helpen in hun herstel!